Régi idők olcsó és egyszerűen elkészíthető étele
A második világháború utáni hiány szülte, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből.
A második világháború után, főleg az 1950-es években jelentkező élelmiszerhiány miatt a gasztronómiai magazinok tele voltak takarékos receptekkel. Ennek az érának a lenyomata a hús nélküli tojáspörkölt, amit nemcsak olcsó, de rendkívül egyszerű is elkészíteni. Az alábbi receptet eredetileg a drive.hu osztotta meg.
Tojáspörkölt
Hozzávalók (4 főre)
8 tojás
4 közepes vöröshagyma
120 g sertészsír
2 zöldpaprika
2 kisebb paradicsom
2 tk csípős paprikakrém
4 púpos tk fűszerpaprika
1 tk só
3 dl tejföl
Így készül:
Kockázzuk apróra a hagymákat, majd sertészsíron süssük üvegesre őket. Ezután jöhet hozzá a paprikakrém, a só, valamint az őrölt paprika is.
Némi kevergetés után öntsünk hozzá 1,5 dl vizet, és tegyük bele a felszeletelt paradicsomot és zöldpaprikát is.
Mindezt időszakos keverés mellett főzzük nagyjából 35 percig. Ha szükséges, óvatosan öntsünk még hozzá kevés vizet.
Közben főzzük keményre a tojásokat, majd tegyük hideg vízbe azért, hogy könnyebben meg tudjuk pucolni.
Minden tojást vágjunk 4 szeletre. Ha elkészült az alap, akkor óvatosan tegyük hozzá a pörköltalaphoz, és keverjük bele a tejfölt is.